Babygebaren, daarom…

Baby- en kindergebaren, daarom…

 

Herken je dat, dat je zoon of dochter jou iets duidelijk wil maken, maar dat je hem niet (goed) begrijpt, omdat praten (nog) niet goed lukt? Herken je de frustratie bij je kind (en bij jou) omdat je hem niet begrijpt en hij jou niet? Ben je ook wel eens benieuwd wat je kind eigenlijk al allemaal ziet en weet?

Baby-/kindergebaren is een zeer fijne uitkomst hierin. Vanaf ong. 7 maanden kunnen kinderen al gerichte gebaren maken met hun handen, waardoor ze zich (beter) kunnen uiten, dat scheelt een hoop frustraties! Deze grove motoriek ontwikkelt zich namelijk sneller dan de spraak, waardoor er dus al sneller gecommuniceerd kan worden m.b.v. gebaren.

Voordelen: Door de gebaren aan de woorden te koppelen leren ze de taal ook sneller, omdat zij meer gaan benoemen, wat zorgt voor snel een grote woordenschat. Onderzoek toont aan dat het later ook helpt bij het leren lezen (klank-tekenkoppeling wordt snel gemaakt), er komt meer wederzijds begrip, het vergroot het zelfvertrouwen en het versterkt jullie band samen, het is leuk om dit samen te kunnen!

Ook mooi in onze samenleving, het slaat een brug tussen gesproken taal gebruikers en gebarentaal gebruikers. En voor meertalige kinderen is het ook fijn tijdens het aanleren van de Nederlandse taal! Ook handig, als jullie in een luidruchtige omgeving zijn of gescheiden zijn door een raam, dan is het kunnen maken van wat gebaren naar elkaar ook erg handig! Het leren van (een paar) handige gebaren voor in het dagelijks leven/op de psz/crèche/klas, zal de communicatie verrijken! De Nederlandse taal ondersteund met een aantal gebaren per zin, maakt het levendig en boeiend om naar te luisteren en kijken! Visuele ondersteuning bij woorden vinden kinderen erg fijn!

 

Wil je meer weten en de gebaren die je al gebruikt (denk aan: dag, lekker, goed zo) uitbreiden? Leer baby- en kindergebaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *